Közel százötven hallgató jelentkezett a Collegium Talentum ösztöndíjprogramra

2020. szeptember 7.

A 2020/20201-es tanévben is támogatórendszert biztosít a Collegium Talentum program a külhoni régiók mesteri és doktori képzéseiben részt vevő fiatalok számára – jelentették be a program vezetői a 2020. szeptember 7-én szervezett sajtótájékoztatón Budapesten. Az új tanévre az sha.hu megújult honlapján jelentkezhettek a hallgatók, az interjúkon is részt lehetett venni online augusztus 22 – szeptember 3. között, így az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági jelentkezők otthonuk kényelméből beszélhettek terveikről, kutatásaikról és eddigi eredményeikről.

Jelen pillanatban a Collegium Talentum a legátfogóbb, teljes Kárpát-medencét felölelő tehetségtámogató rendszer, melynek alapvető célja a külhoni régiókhoz kacsolódó elitképzés, a kiemelkedő oktatói, tudományos, értelmiségi utánpótlás biztosítása. A tehetséggondozó programba évente mintegy 80 fő PhD-, illetve magiszteri hallgató kollégista kerül felvételre, az elmúlt három tanévben.

 

A tehetséggondozó program 2016 óta a Nemzetpolitikai Államtitkárság finanszírozásával működik, akik évente 161 millió forinttal, tehát az idei évet is beleszámolva összesen 710 millió forinttal támogatja a tehetséggondozó programot. Az államtitkárság a program védnökségével és szakmai felügyeletével a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, lebonyolításával pedig a budapesti székhelyű Sapientia Hungariae Alapítványt bízta meg.

A Collegium Talentum programra idén 31 felsőoktatási intézményből jelentkezett összesen 146 diák, mely számok jól mutatják a program kiterjedtségét és népszerűségét is. A rendszer célja a támogatás és munkára ösztönzés, a CT-kollégisták konferencia-részvételi és nyelvvizsgaköltség-támogatásban (költségtérítésben), személyre szabott tutorálásban, illetve képzésekben, szakmai és nemzeti identitást erősítő programokban részesülnek. A programban két státusban vehetnek részt a jelentkezők. A bizottság 70 ösztöndíjas helyet ítél meg a legkiemelkedőbb hallgatóknak, akik 100.000 forint/hó értékű ösztöndíjban részesülnek, legfeljebb 10 hónapig. A 2018/2019-es tanévtől a kiíró úgynevezett önkéntes ösztöndíjas státuszt is létrehozott, így a felvett pályázók max. 15%-a vállalhatja, hogy ösztöndíj nélkül is teljesítik munkatervüket. Számukra a CT program biztosítja, hogy részt vehessenek a közösségfejlesztő képzéseken, szakmai és kulturális programokon, sikeres nyelvvizsga esetén a vizsgadíjat megtéríti, illetve a pénzügyi keretek függvényében részlegesen biztosít támogatást – elsősorban nemzetközi – konferencia-részvételi költségekhez, amennyiben ezen előadóként vesznek részt.

Az ösztöndíjprogram a külhoni magyar tehetséggondozás felkarolását, a kiváló kutatók és oktatók nevelését, az otthonmaradás ösztönzését célozza meg, arra törekedve, hogy gazdagítsa a közösséget. Az elmúlt három tanévben összesen 222 erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és délvidéki doktorandusz, illetve magiszteri hallgató nyerte el a kollégista státust, közülük 53-an több évben is jelentkeztek. Ez a népes csapat összesen 133 nyelvvizsgát szerzett meg eddig (a 2019/2020-as tanévben a lista nem zárul a járványhelyzetre való tekintettel): a népszerűnek számító angol, német, francia, spanyol, olasz különböző szintjei mellett holland, kínai, cseh, horvát, orosz nyelvtudással gazdagodtak a pályázók, ráadásul olyan is volt, aki a jelnyelvet tanulta meg. Emellett a program támogatásával 102 konferencia programja is színesebbé válhatott az elmúlt három tanévben.